Eryngium - видове и сортове

Семейство: 
Apiaceae
Българско име: 
Ветрогон, ерингиум
Eryngium - видове и сортове (Ветрогон, ерингиум) - сем. Apiaceae
Описание: 
Род ерингиум е с широко разпространение по целия свят и включва 250 вида. Преобладават многогодишните, но има също така едногодишни и двугодишни. Името "ерингиум" има корени в древногръцката медицина (Диоскорид, Теофраст) и означава "оригване" - няма грам романтика в него, даже и на български звучи по подобен начин. Най-общо казано, ерингиумите са тръни - доста бодливи растения. Въпреки това, необичайното и ефектно устройство на цвета им е спечелило място сред декоративните растения и те се култивират като такива вече 2 века. Видовете имат способността да хибридират помежду си и са създадени доста красиви междувидови хибриди. Листата често са сребристи, нарязани, като периферията и отделните делчета на листа са увенчани с бодливи шипчета. Бодливи са и прицветниците на цветовете, като безспорно се ценят тези с необичайния си аметистовосин цвят. Напълно студоустойчиви растения, но имат специфика в отглеждането.
Размер: 
Варира по височина и ширина в зависимост от вида и сорта - има представители по 30-40 см и такива достигащи до 150 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и цъфтеж. Бодливо.
Цъфтеж: 
Лятно-есенен. Цветните главички са атрактивни, бодливи и обикновено са обагрени в красив стоманеносив или аметистово син цвят.
Отглеждане: 
Слънево място с лека, пропусклива и дренирана почва. Дори най-добре се развива на бедни почви. Веднъж установено, не понася местене и презасаждане. Някои видове имат склонност да се самозасяват и се налага да се контролират. Растение ксерофит, подходящо за комбинация с други ксерофити - треви или цветя.
Използване: 
В алпинеуми и скални кътове могат да се използват дребните представители. Останалите по-едри видове се садят в комбинации със сухоустойчиви многогодишни цветя - седуми, равнец, стипа, рудбекия и пр. Използват се за рязан и сух цвят.
Предлагани сортове: 
Eryngium - сорт Eryngium planum ''BLUE HOBBIT' (Ветрогон, ерингиум), Apiaceae

Eryngium

сем. Apiaceae
Ветрогон, ерингиум
сорт: Eryngium planum ''BLUE HOBBIT'
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.