Euonymus sp. - сортове

Семейство: 
Celastraceae
Българско име: 
Евонимус
Euonymus sp. - сортове (Евонимус ) - сем. Celastraceae
Описание: 
Многогодишнрастения, които могат да бъдат както листопадни, така и вечнозелени, храсти или катерливи и почвопокривни растения. Например Euonymus fortunei е вечнозелен, почвопокривен и катерлив. Подобно на бръшляна и с помощта на приспособления може да се покатери на височина до 20м по стъблото на дърво. Произхожда от източна Азия, вкл. Китай, Корея, Филипините, Япония. В декоративното градинарство са намерили приложение, обаче, някои пъстролистни сортове, които се развиват като многогодишни вечнозелени полухрастчета. Основният вид не се отглежда и не се използва. Ако им се създадат условия, те също могат да пълзят вертикално нагоре и да "обличат" груби повърхности, но най-често се използват като почвопокривни растения. Листата са малки, овално елиптични, срещуположни, кожести и гладки, с назъбена периферия. Достигат дължина 2-4 см. Листопадните храстовидни представители на рода се ценят заради красивото си есенно багрене и ефектни плодове. Зимоустойчиви растения. Някои вечнозелени видове в студени и безснежни зими може да претърпи частично мръзнене на листата, но обикновено бързо се възстановява през пролетта.
Размер: 
Височина и ширина в зависимост от вида и сорта.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и декоративни плодове.
Цъфтеж: 
Без значение.
Отглеждане: 
На слънце или полусянка. Почвата трябва да е рохкава, добре дренирана, умерено плодородна. Поливането - също умерено. Понася силна резитба, която е добре да се прави рано напролет преди да започне да расте. Не нараства много бързо, може да се контролира и не е агресивен.
Използване: 
Като почвопокривно растение, в бордюри, скални кътове, композиции, в кашпи, при направа на цветни геометрични фигури. Храствоидните листопадни видове се използват като ярки цветни акценти през есента и стоят особено красиво на фона на иглолистни растения.
Предлагани сортове: 
Euonymus sp. - сорт Euonymus alatus COMPACTUS (Евонимус), Celastraceae

Euonymus sp.

сем. Celastraceae
Евонимус
сорт: Euonymus alatus COMPACTUS
липсва
Euonymus sp. - сорт Euonymus EMERALD AND GOLD (Евонимус ), Celastraceae

Euonymus sp.

сем. Celastraceae
Евонимус
сорт: Euonymus EMERALD AND GOLD
налично
Euonymus SP. - сорт Euonymus EMERALD GAIETY (Евонимус ), Celastraceae

Euonymus SP.

сем. Celastraceae
Евонимус
сорт: Euonymus EMERALD GAIETY
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.