Eupatorium maculatum, Eupatorium purpureum var. maculatum

Семейство: 
Compositae
Българско име: 
Еупаториум
Сорт: 
Atropurpureum
Наличност: 
липсва
Цена: 
7.50 лв.
Eupatorium maculatum, Eupatorium purpureum var. maculatum_Еупаториум_Atropurpureum_Compositae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Произхожда от Северна Америка, където се среща по поляни и покрайнините на горите в крайбрежната зона. Стъблата са мощни, високи изправени и тъмно обагрени, излизащи компактно от коренището. Листата са срещуположни. Цветовете са дребни, розови и тръбести, събрани в кошнички, а те групирани в едри метличести съцветия. Започва развитието си късно - в средата на май. Напълно зимоустойчиво за условията на България растение.
Размер: 
Височина 2 м, ширината с течение на времето също може да достигне 1.50-2.0 м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж, декоративна листна маса. Красив е и след прецъфтяването.
Цъфтеж: 
Цъфтежът настъпва късно - август - септември. Цветовете са събрани в едри, розово-лилави метлици.
Отглеждане: 
Непретенциозно растение, но се развива добре на дълбоки, рохкави и плодородни почви. Добре расте на слънце и лека полусянка. Влаголюбиво растение - изисква редовно поливане. След прецъфтяване съцветията могат да се изрежат, а в началото на зимата - и цялото растение. Дълговечен, при отглеждане на едно място. За да се получи голяма и красива туфа са необходими поне 3-4 години. Не е агресивен, запазва своята компактност.
Използване: 
Красиво и впечатляващо растение, слабо познато у нас. Отличен солитер. Особено подходящ за природни, пейзажни градини. Може да се сади и в група или да се използва за фон на заден план за други растения. Красив и след прецъфтяването. Добре се съчетава със солидагото, тъй като цъфтят по едно и също време и образуват контрастни съчетания. Често се сади край водоеми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.