Euphorbia characias ssp. wulfenii

Семейство: 
Euphorbiaceae
Българско име: 
Млечка средиземноморска
Сорт: 
ssp. wulfenii
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Euphorbia characias ssp. wulfenii_Млечка средиземноморска_ssp. wulfenii_Euphorbiaceae
Описание: 
Тази млечка с произход Средиземноморието и Северна Африка е може би най-едрата, срещаща се в Европа. Достига височина и ширина над 1м. Любима и често използвана в английските градини. Има красива и гъста вечнозелена листна маса със сивозелен оттенък. А пролетно време е много ефектна с големите си жълтозелени цветове. Много е устойчива и непретенциозна за отглеждане. В Северна България и района на София през студена зима частично се обезлиства, а понякога и стъблата и полягат от снега. За Южна България не би трябвало да създава тези проблеми. Това не е фатално за самото растение, което е достатъчно зимоустойчиво. Самозасява се, но това може да се контролира. Както при всички млечки, отделящия се бял сок при нараняване на растението може да е дразнещ кожата.
Размер: 
Височина и ширина 1м.
Декоративност: 
Декоратвина листна маса и цъфтеж.
Цъфтеж: 
Ранен пролетен - края на март, началото на април обикновено.
Отглеждане: 
На слънчево и закътано място, почвата трябва да е с добър дренаж, без поливане и торене. Почти екстремно сухоустойчиво растение. Ако след зимата не изглежда добре и е претърпяло някакви повреди и обезлистване, можете да я изрежете ниско. Тя бързо се възстановява, губите само атрактивния пролетен цъфтеж.
Използване: 
В слънчеви и сухи градини. Прекрасно растение солитер или акцент за всяка градина. Не особено позната и още по-малко използвана у нас.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2023
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.