Evodia henryi, syn.E.daniellii, syn.Tetradium daniellii

Семейство: 
Rutaceae
Българско име: 
Еводия, тетрадиум, корейска акация
Наличност: 
липсва
Цена: 
15,00 лв.
Evodia henryi,      syn.E.daniellii,    syn.Tetradium daniellii_Еводия, тетрадиум, корейска акация__Rutaceae
Описание: 
Представлява ниско, листопадно дърво. Образува гъста тъмнозелена корона, а кората на стъблото е сива, гладка, с метален блясък. Листата са перести, съставени от 5 до 9 продълговато-яйцевидни листчета. Цветовете са дребни, белезникави или бледорозови, събрани в метлици. Цъфти през юни - август. Плодовете са удължени, шушулковидни, до 0,6 см дълги, червенокафяви. Плодовете узряват през септември- октомври. Узрелите плодове се разпукват и семената опадват. Видът произхожда от Централен Китай.
Размер: 
Достига на височина до 15 м. Расте изключително бавно. За 50 години достига едва 13 м височина.
Декоративност: 
Това дърво в миналото е било засаждано в нашите паркове главно като декоративно. Красиво е по време на цъфтежа си. Листата през есента опадват зелени - почти без да си променят цвета. Може да се използва за единични и алейни засаждания. Днес вече масово се използва предимно като медоносно дърво.
Цъфтеж: 
Еводията цъфти ежегодно и обилно. По време на цъфтеж цялото дърво се отрупва с цвят. Цветовете са дребни, белезникаво-кремави до бледорозови, събрани в метлици. Цъфтежът започва през юни и продължава до август. Цветовете се посещават с охота от пчелите, като на отделно съцветие може да се наброят понякога до 20 пчели. Пчелите събират от цветовете както прашец, така и нектар.
Отглеждане: 
Еводията не е взискателна на отглеждане. Издържа добре ниските зимни температури, като в България досега не са наблюдавани измръзвания. Предпочита по-влажни почви или поне 1- 2 поливки през сухите и горещи летни месеци.
Използване: 
Еводията е изключително медоносно дърво. Освен за оформяне на парковите пространства, тя е ценена и като медонос, който цъфти в средата на лятото, когато няма други медоносни растения.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.