Ficus carica - сортове

Семейство: 
Moraceae
Българско име: 
Смокиня
Ficus carica - сортове (Смокиня) - сем. Moraceae
Описание: 
Смокинята е с произход Средиземноморието. Представлява листопадно дърво или храст. Кората е сива и гладка Листата са дълбоко обло нарязани, едри. Цялото растение - листа, кора, стъбло, неузрели плодове съдържа каучуков сок, който дразни кожата. Растението се отглежда от дълбока древност, споменава се и в библията и за района си на разпространение е ценен вид. Плодовете се консумират сурови или сушени. За условията на България смокинята се справя по-добре със студа в Южна България и по Черноморието. Успешно се гледат смокини и в Северна България. Възможно е в по-студени зими растението да мръзне, но се възстановява от корена. Студоустойчивостта зависи от сорта, от избраното място за засаждане и разбира се от конкретната климатична година. Счита се, че издържат до - 18 градуса. Важна е защитата от студени ветрове. Така че отглеждането на смокиня дори и за района на София не е мисия невъзможна.
Размер: 
Храстовиден или дървовиден хабитус, височина от 3 до 10 м. Възрастно дърво може да направи корона 5-6 м широка. Ако дървото се отглежда при студен климат и мръзне зимата, се формира като храст.
Декоративност: 
Дървото се отглежда основно заради плодовете и други негови лечебни свойства.
Цъфтеж: 
В зависимост от сорта може да цъфти от началото на лятото до есента. Особеност на растението е, че цветът се намира в самият плод. При много сортове опрашването се извършва от специален вид оса, която влиза в плода и го опрашва. Тогава е необходимо мъжко дърво опрашител, в което се развива осата. Но има и много сортове, които развиват плодове без нужда от подобно опрашване. В разсадника отглеждаме непретенциозни сортове, които не се нуждаят от опрашване от осата бластофага и имат дълъг период на плододаване.
Отглеждане: 
На слънчево, добре дренирано и защитено от ветрове място. Издържа суша, вирее на бедни почви, но реагира добре на поливане през лятото и торене. Ако вашата смокиня мръзне, може есента след листопада да правите някаква резитба на дървото с оглед да можете да му направите защита. Това успешно става с агривело, което повишава температурата под защита с 5-6 градуса и пази от студен вятър. Разбира се, още при избора на място трябва да подходите внимателно - то да е слънчево, дренирано, закътано. Близостта на сграда или тухлена стена също помагат, защото акумулират и отдават топлина. Но като повечето широколистни дървета и смокинята прави повърхностни корени, които може да надигат и напукат по слаби и недобре фундирани конструкции.
Използване: 
Плодовете се използват за храна. Освен хранителни и богати на захар, те имат слабително действие. Медицинска употреба имат и листата. Отварата от тях се използва при кашлица, бронхити, висока кръвна захар.
Предлагани сортове: 
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.