Filipendula rubra

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Филипендула червена
Сорт: 
Venusta
Наличност: 
липсва
Цена: 
8.50 лв.
Filipendula rubra_Филипендула червена_Venusta_Rosaceae
Описание: 
Тази едра и атрактивна филипендула произхожда от Северна Америка, където расте на влажни и слънчеви или сенчести поляни и е получила романтичното има "прерийна кралица". Многогодишно тревисто растение. Листата са доста едри, груби и дланевидно нарязани. Цветът е голяма и красива розова метлица, която се извисява на висок цветонос. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 2 м, ширина 1м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
В началото на лятото - юни. Цъфтежът продължава няколко седмици и е доста атрактивен. Цветовете са розови, събрани в едри метлици, на високи цветоноси.
Отглеждане: 
На слънчево място или полусянка (при по-малка възможност за поливане полусянката е задължителна), но с постоянна и умерена влажност. Т.е това е вид, подходящ за градини, които се поливат редовно. Предпочита алкални почви, но се приспособява към всякаква градинска почва. След прецъфтяване метлиците се изрязват. Ако засушите растението и то погрознее, също може да го изрежете. При прекомерно разрастване трябва да се ограничава. Не е трудно за отглеждане, като се изключи необходимостта от поливане.
Използване: 
Като солитер или в композиции с други високи растения - цветя или треви. Внушително и красиво растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.