Filipendula ulmaria

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Блатен тъжник, Филипендула, Брястолистно орехче
Наличност: 
налично
Цена: 
8,50 лв.
Filipendula ulmaria_Блатен тъжник, Филипендула, Брястолистно орехче__Rosaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо хоризонтално разклонено коренище. Листата са сложни и дланевидно и много наделени - приосновните са с 2-5 двойки листчета. Съцветието е едра неправилна метлица на изправен цветонос. Филипендулата е естетсвено разпространенна по влажни ливади и покрай потоци на Витоша, Загражден, Стара планина и Средна гора. Среща се и в по-голямата част на Европа и Западна Азия, а така също се е натурализирал в Северна Америка. Блатният тъжник е ползван в погребални церемонии още в бронзовата епоха, а в Англия е свързан с много средновековни легенди. Трбва да се има предвид, че хората страдащи от астма не трябва да бъдат в близост до него, защото може да предизвика лъжлив пристъп. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Висоина до 2 м, ширина до 1 м.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е летен и настъпва през юли-август. Цветчетата са дребни до 0.5 см в диаметър, събрани в едри и сравнително гъсти и едри бели метличести съцветия. Цветовете имат силен и приятен сладък аромат.
Отглеждане: 
Развива се добре на леки, аерирани и плодородни почви, не обича почви с кисело рН. Редовното поливане е задължително. Изрязването на прецъфтелите леторасти трябва да се прави внимателно в края на юли-август, за да не се повреди вегетативнта пъпка, от която ще се развие растението следващата година.
Използване: 
Растение подходящо за солитер. В същото време се сади и изглежда добре и край водоеми. Може да се използва и в цветни композиции. Цветовете - изсушени се използват за потпури поради приятния си аромат, а в някои народи и за ароматизиране на напитки. Освен че е декоративен, блатният тъжник е и ценно лекарствено растение, има приложение в хомеопатията.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.