Forsythia X intermedia

Семейство: 
Oleaceae
Българско име: 
Форзиция
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Forsythia X intermedia_Форзиция__Oleaceae
Описание: 
Форзицията е листопаден красиво цъфтящ храст. Клонките са канелено кафяви, голи, с множество лещанки. Листата са срещуположни елиптични, фино назъбени по края, заострени на върха и клиновидни в основата, голи и тъмнозелени, до 7-10 см дълги. На бързорастящите леторасти листата може да са триделни или сложни с три листчета. Цветовете се появяват на снопчета преди разлистването. Форзицията произхожда от Китай и е напълно зимоустойчива у нас.
Размер: 
Височина 3 м и ширина до 2 м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през април-май още преди да се е разлистила - един от най-рано цъфтящите храсти. Цветовете са блестящо жълти, по 2-3 на снопчета, до 2-3 см едри. Форзицията цъфти обилно и продължително - около месец.
Отглеждане: 
Най-добре се развива на слънце. По отношение на почвата и влагата е доста непретенциозна. Резитби се налагат с оглед оформяне на растението, а също и на няколко години с цел подмладяване.
Използване: 
Широко използван в озеленяването храст. Освен, че е непретенциозна и сухоустойчива, форзицията прекрасно се справя със запрашената градска среда. Задова често се сади покрай пътища, в паркове и промишлени зони. Подходяща е за солитер, групово засаждане, а дори и за жив плет.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.