Gaura lindheimeri - сортове

Семейство: 
Onagraceae
Българско име: 
Гаура
Gaura lindheimeri - сортове (Гаура) - сем. Onagraceae
Описание: 
Многогодишно тревисто изправено растение с презимуващ дълбок централен корен. Образува много на брой разклонени стъбла. Листата са фини, елиптични, слабо овласени и с назъбени ръбове. Образуват приосновна листна розетка. Стъблените листа са по-дребни, целокрайни. Съцветието е прост клас, а цветовете по форма напомнят на тези на росена (Dictamnus albus). Растението произхожда от средните части на Северна Америка (Луизиана, Тексас, Мексико). Непозната у нас, но напълно зимоустойчива.
Размер: 
Височина от 100-120 см до 30-40 см в зависимост от сорта, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративен продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Летен и продължителен, като започва от юни и продължава и през есента. Цветовете са едри, до 2-3 см в диаметър, подобни са на пеперуда и са разположени на дълго съцветие, последователно отварящи се отдолу нагоре. Цветът им варира от розов до бял, в зависимост от сорта. И най-слабия полъх на вятъра ги разлюлява.
Отглеждане: 
Предпочита слънчево и топло място. Почвата трябва да не е прекалено тежка и студена и да е добре дренирана. Не понася застойна влага. Непретенциозно и лесно за отглеждане растение. След прецъфтяване, съцветията се изрязват в късната есен. Гаурата е цвете с голяма сухоустойчивост, понася прекрасно и най-големите летни горещини.
Използване: 
В цветни бордюри и композиции с други цветя - перенни или летни. Ненатрапчиво, но нежно и елегантно цвете. Подходяща е и за рязан цвят.
Предлагани сортове: 
Gaura lindheimeri - сорт SUNSET DREAMS (Гаура), Onagraceae

Gaura lindheimeri

сем. Onagraceae
Гаура
сорт: SUNSET DREAMS
налично
Gaura lindheimeri - сорт The Bride (Гаура), Onagraceae

Gaura lindheimeri

сем. Onagraceae
Гаура
сорт: The Bride
след 15 май
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.