Gentiana dahurica

Семейство: 
Gentianaceae
Българско име: 
Генциана, Tинтява даурска
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Gentiana dahurica_Генциана, Tинтява даурска__Gentianaceae
Описание: 
Mногогодишно тревисто растение с презимуващо добре развито коренище. Стъблата са правостоящи. Листата образуват приосновна розетка и са бляскави, линейно-ланцетни, с дължина до 20 см. Стъблените листа са дребни. Цветовете тръбести, събрани в неголеми кичури. Тази тинтява се среща от Мала Азия до Северозападен Китай. За условията на България е напълно зимоустойчива.
Размер: 
Височина и ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Красива листна маса през цялата вегетация, ефектен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти в края на юли-август. Цветовете са интензивно сини, групирани в неголеми съцветия, цъфтежът продължава около 3 седмици.
Отглеждане: 
Една от най-лесните за отглеждане тинтяви. Вирее на градинска почва, за предпочитане - дълбока и обработена. Алкалната реакция е желателна, но не задължителна. Сравнително сухоустойчива е. Добре се развива на слънце или съвсем лека полусянка.
Използване: 
В цветни бордюри, алпинеуми, каменни градини. Струва си да намери по-широко приложение в градините и парковете. Наистина, съществуват много по-ефектни тинтяви от нея, но те обикновено се славят с капризния си нрав и трудно приспособяване към нашите условия. С даурската тинтява няма да имате никакви проблеми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.