Geranium dalmaticum - сортове

Семейство: 
Geraniaceae
Българско име: 
Далматински здравец, НАЛИЧЕН, 6.50 лв.
Geranium dalmaticum - сортове (Далматински здравец, НАЛИЧЕН, 6.50 лв.) - сем. Geraniaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Коренът е дълбок, централен, немного разклонен. Листата са дребни, закръглени, с нарязана периферия, лъскави и ароматни, на относително дълги дръжчици. Компактно, дребно и туфесто растение. Цветовете са събрани в неголеми връхни съцветия, относително едри за ръста на растението. Този здравец произхожда от Южна Европа - Далматинското крайбрежие и Албания. Напълно зимоустойчив за нашите условия.
Размер: 
Височина до 15 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса, която есента се багри красиво в червено, красив цъфтеж, ароматно растение. Далматинският здравец е пеперудено растение - привлича пчели и пеперуди по време на цъфтежа си.
Цъфтеж: 
В края на пролетта и началото на лятото. Цветовете са относително едри - до 1,5 см, светлорозови при основния вид или бели. Събрани са в неголеми връхни съцветия и разцъфтяват последователно.
Отглеждане: 
На слънчево до полусенчесто място. Към почвата е невзискателен, вирее добре и на бедна почва, но е добре да е дренирана.
Използване: 
В алпинеуми и скални кътове, както и ниски цветни бордюри. Прелестно и рядко растение, което е истинско урашение за всеки алпинеум.
Предлагани сортове: 
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.