Geranium sessiliflorum f.nigricans

Семейство: 
Geraniaceae
Българско име: 
Здравец черен (приседналоцветен)
Наличност: 
липсва
Цена: 
7,50 лв.
Geranium sessiliflorum f.nigricans_Здравец черен (приседналоцветен)__Geraniaceae
Описание: 
Този здравец е с произход Н.Зеландия и изглежда доста необичайно. Образува малка стегната туфичка от вечнозелени листа, с типична за здравеца форма, вълнообразно нарязана петура и необичаен кафяв до черен цвят. Цветовете са бели и контрастират ефектно с черната листна маса. Напълно студоустойчив за нашите условия, но трябва да му изберете подходящо място.
Размер: 
Височина 5 см, ширина 10 и повече см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през май-щни. Цветовете са бели, сравнително дребни но ефектно контрастиращи с тъмните листа.
Отглеждане: 
Най-добре на лека полусянка, почвата трябва да е умерено влажна, но с добър дренаж. Лесен и непретенциозен. Не нараства много бързо, стои на туфа. Прави кълняемоспособни семена и се случва спонтанно да се самозасява. Някога този здравец беше само част от личната ми колекция, сега имам ограничено количество растения в продажба на разсадника.
Използване: 
Най-често в алпинеуми или алпийски аранжировки. Добре се съчетава с други алпийски растения. Трябва при засаждането да му се избира място дале от по-агресивни и разрастващи се растения, които могат незабелязано да го погълнат и унищожат. Красив и необичаен вид здравец, украшение за всеки колекционер.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.