Glechoma hederacea

Семейство: 
Labiatae
Българско име: 
Самобайка, Глехома пъстролистна
Сорт: 
Variegata
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Glechoma hederacea_Самобайка, Глехома пъстролистна_Variegata_Labiatae
Описание: 
Многогодишно, тревисто, полувечнозелено растение с презимуващо коренище. Естествено е разпространено в умерения пояс на Европа, Азия и Северна Америка, вкл. и в нашата страна. В озеленяването се използва пъстролистната форма. Коренището е плитко и разклонено, леторастите са дълги 20-50 см, многочислени и разклонени, стелят се по земята и образуват доста плътен килим. Вкореняват се във възлите и доста се разрастват. Листата са закръглено-бъбрековидни, по края тъпо назъбени, до 3 см, разположени на къси дръжки. Цъфти в края на пролетта, а семената узряват през юли. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 10-15 см, ширина 50-60 и повече см.
Декоративност: 
Листно-декоративно растение.
Цъфтеж: 
Цветовете са разположени по 3-4 в пазвите на връхните стъблени листа, синьо-лилави, 10-18 мм дълги. Цъфти през май-юни.
Отглеждане: 
Непретенциозна за отглеждане. Глехомата се развива добре на рохкави, плодородни и с умерена влажност почви. Еднакво добре расте на слънце и сянка. Понякога се налага да бъде ограничавана, тъй като се разраства доста и може да подтисне и "погълне" по-дребни и слабо развиващи се растения.
Използване: 
Глехомата е ценно почвопокривно растение с красива листна маса. Декоративна е целогодишно, както на слънце, така и на сянка. Най-често се използва като почвопокривно растение за сянка - под дървета и храсти, където трева обикновено не расте. Може да се сади в кашпи и клоцове. Красива е и като ампелно растение - прави каскада от гъста и красива листна маса с дължина до 1 м.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.