Gynostemma pentaphyllum

Семейство: 
Cucurbitaceae
Българско име: 
Гиностема петолистна, Джиаогулан
Наличност: 
налично
Цена: 
8.50 лв.
Gynostemma pentaphyllum_Гиностема петолистна, Джиаогулан__Cucurbitaceae
Описание: 
Многогодишна тревиста лиана. Растението е двудомно, за образуване на семена са нужни мъжко и женско растение. Стъблото е нежно, разклонено. Прикрепва се за опора посредством харкатерните за това семейство мустачки. Листата са тъмнозелени, петделни. Гиностемата произхожда от Китай, където може да се срещне от 300 до 3200 м надморска височина. Не е студоусточива за нашата страна - 8 зона, което означава, че през зимата трябва да се прибира.
Размер: 
Дължината на тази лиана може да достигне до 8 м, но у нас, обикновено при саксийно отглеждане, може да достигне 2-3м.
Декоративност: 
Декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Без значение, обикновено настъпва юли-август, но не е тествана за евентуален цъфтеж в условията на България.
Отглеждане: 
Топлолюбиво и светлолюбиво растение. Трябва да се отглежда в лека почва, с редовно поливане. Зимата се прибира в светло отопляемо помещение.
Използване: 
Освен като декоративно растение, гиностемата е традиционна за Китай билка, с многовековно отглеждане и традиционна употреба. В Европа и Америка е позната отскоро и има обещаващ потенциал като билка. Съдържа много на брой сапонини, сходни по действие с това на женшена. Счита се за мощно тонизиращо средство, адаптоген и имуностимулатор. Полезна е при хора с високо кръвно налягане и като цяло подобрява дейността на сърцето и снижава нивата на холестерола, разрежда кръвта. Полезна е при диабетици. Има противотуморен ефект. Счита се, че има подмладяващо и удължаващо живота действие. Гиностемата досега се е предлагала инцидентно у нас само под формата на таблетки. Като всяко ново растение с медицинска употреба, предполага мноо внимание и информираност за всеки решил да експериментира върху себе си. Красива лиана, която има прекрасни чисто декоративни функции и може да се отглежда в голяма кашпа дори на балкона. удължаващо живота действие.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.