Helichrysum italicum

Семейство: 
Asteraceae
Българско име: 
Къри, Хелихризум, Безсмъртниче
Наличност: 
липсва
Цена: 
6,50 лв.
Helichrysum italicum_Къри, Хелихризум, Безсмъртниче__Asteraceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Произхожда от Средиземноморието - Африканско и Европейско, където обитава слънчеви, сухи, каменисти месторастения. Наричано е къри заради силната и подобна на подправката къри миризма, но всъщност това не е подправката къри. Етерично-маслено растение с широка употреба. Представлява полухраст. Листата са силно сребристи, тясно-линейни. Цветовете са на удължени цветоноси, жълти, събрани в съцветие тип кошничка. Студоустойчиво растение, но изисква подбор на подходящо месторастене в градината.
Размер: 
Височина и ширина около 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и цъфтеж.
Цъфтеж: 
Летен, юни-юли. Цветовете са тръбести, събрани в кълбовидни съцветия, топложълти.
Отглеждане: 
На слънчеви, закътани, добре дренирани месторастения. Толерантно към суша, по-бедна почва и силно слънце.От поливане се нуждаят по-младите растения или при много продължително засушаване. Не понася преовлажняване и студени зимни течения. Може да се подрязва и оформя, но не е задължително. Сади се и в кашпи и клоцове - в по-топлите части на страната. На по-студени места лека дишаща защита през зимата ще подпомогне презимуването и щети от измръзване.
Използване: 
В алпинеуми и скални кътове. Добива се етерично масло с широко приложение в медицината и козметиката от дълбока древност. Самото растение може да се използва и като подправка, за чай, за озелеленяване на сухи припечни участъци в градината. Използва се за сухи букети и рязан цвят, потпури. Има атрактивен, екзотичен вид.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.