Heptacodium miconioides

Семейство: 
Caprifoliaceae
Българско име: 
Хептакодиум
Наличност: 
налично
Цена: 
15,50 лв.
Heptacodium miconioides_Хептакодиум__Caprifoliaceae
Описание: 
Хептакодиумът е ново и почти непознато за нашата страна растение. Произхожда от Китай. В Китай е защитен вид, в световен мащаб също се счита за уязвим от изчезване. Представлява листопаден голям храст или малко дърво, което може да достигне 4- 9 м височина. Кората е сиво-канелена, гладка, тънка, бели се на дълги ленти. Има широка, закръглена или неправилна корона. Листата са едри, елиптични, с характерно жилкуване, успоредно на периферния ръб. Цъфтежът е есенен, след като венчелистчетата опадат, прилистниците на цветовете се обагрят в червено. Това е допълнителен декоративен ефект, който се задържа доста дълго на растението. Зимоустойчиво за нашите условия растение, издържа до -35 градуса по Целзий.
Размер: 
Височина 4-9 м, ширина до 4-5 м
Декоративност: 
Декоративен и обилен есенен цъфтеж и атрактивни червено обагрени прилистници. Жасминов аромат на цветовете. Белеща се атрактивна кора на ствола и клоните.
Цъфтеж: 
През септември, с едри метличести съцветия, съставени от малки бели ароматни цветчета с по 5 венчелистчета.
Отглеждане: 
На слънце или полусянка. Лесно за отглеждане растение. Нараства доста бързо. В млада възраст е чувствителен на поливане, но впоследствие се справя сам, без обгрижване.
Използване: 
Освен, че е рядко и интересно дърво, то изглежда екзотично от декоративна гледна точка през всички сезони. Но също така е отличен медонос и пеперудено растение, което с късния си цъфтеж би било важно за пчеларството. Смята се, че растението има и медицински потенциал - като билка. Носител е на награда на Английското кралско ботаническо дружество.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.