Heuchera - сортове

Семейство: 
Saxifragaceae
Българско име: 
Хойхера, Хеухера
Heuchera - сортове (Хойхера, Хеухера) - сем. Saxifragaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Образува розетка от приземни листа, разположени на дълга дръжка, с широка, дланевидно нарязана и назъбена петура. Цветовете са дребни, събрани в рехави гроздовидни съцветия на висок цветонос. Създадени са много сортове, с различна багра на листата, с контрастно жилкуване и вариращи по размер. Всички те са плод на работата най-вече на американски селекционери. Северна Америка е родина на повечето диви видове, които са послужили за база на съществуващата днес богата, атрактивна селекция на това прекрасно листно-декоративно растение. Хойхерите са напълно зимоустойчиви растения.
Размер: 
Височина и ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса. Цветовете обикновено са дребни, но стоят елегантно и нежно над листната маса.
Цъфтеж: 
Хойхерите цъфтят през лятото - юни-юли. Цветовете може да са бели или бледо розови. Съцветията са рехави гроздове, разположени на дълги дръжки. Цветчетата са дребни, звънчевидни.
Отглеждане: 
Хойхерите са непретенциозни и лесни за отглеждане растения. Най-добре се развиват на лека полусянка. Почвата трябва да е хумусна, отцедлива. Желателно е умерено поливане, страдат от суша, както и прекомерна влага. Торенето също трябва да е по-скоро със слаба концентрация. На практика хойхерите са вечнозелени, защото старите листа отмират едва след като през пролетта се развият новите. Размножаването на вегетативните сортове става чрез вкореняване на братилата розетка напролет или в края на лятото.
Използване: 
Хойхерите са едни от най-красивите листно-декоративни растения за сенчести и полусенчести места, където с топлите си и ярки багри придават елегантност и колорит на цветните композиции. Все още недостатъчно познати и използвани в озеленяването, но определено пред тях има огромни перспективи. На път са да достигнат популярността на хостите. А предоставят много повече възможности от хостите, защото са изключително разнообразно оцветени- жълто, медно, червено, карамел, почти черно, сивозелено и др.
Предлагани сортове: 
Heuchera - сорт BERRY SMOOTHIE (Хойхера, Хеухера), Saxifragaceae

Heuchera

сем. Saxifragaceae
Хойхера, Хеухера
сорт: BERRY SMOOTHIE
липсва
Heuchera - сорт DALE'S STRAIN (Хойхера, Хеухера), Saxifragaceae

Heuchera

сем. Saxifragaceae
Хойхера, Хеухера
сорт: DALE'S STRAIN
налично

Heuchera

сем. Saxifragaceae
Хойхера, Хеухера
сорт: LEMON SUPREME
липсва

Heuchera

сем. Saxifragaceae
Хойхера, Хеухера
сорт: PALACE PURPLE
налично

Heuchera

сем. Saxifragaceae
Хойхера, Хеухера
сорт: REX DARK AMBER
налично
Heuchera - сорт SОUTHERN COMFORT (Хойхера, Хеухера), Saxifragaceae

Heuchera

сем. Saxifragaceae
Хойхера, Хеухера
сорт: SОUTHERN COMFORT
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.