Hibiscus syriacus

Семейство: 
Malvaceae
Българско име: 
Дървовидна ружа
Наличност: 
налично
Цена: 
15,50 лв.
Hibiscus syriacus_Дървовидна ружа__Malvaceae
Описание: 
Дървовидната ружа е храст или ниско листопадно дърво. Младите клони отначало са меко овласени, после гладки и сиви на цвят. Листата са последователни, яйцевидно ромбовидни, триделни, с клиновидна основа. Размерът им е до 10-15 см. Цветовете са единични, едри, почти приседнали. Дървовидната ружа има естествен ареал на разпространение в Индия и Китай. Това е единствената ружа, която расте успешно в условията на умерен климат и може да се отглежда като външно растение. Дървовидната ружа е зимоустойчива за условията на България.
Размер: 
Височина 2-5 м и ширина 3 м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Летен и продължителен - през юли до септември. Цветовете са розови и розово лилави, но могат да бъдат и бели. Те са единични, едри до 6-10 см в диаметър.
Отглеждане: 
Предпочита слънчеви места. Сухоустойчива е и не обича преполиване и задържане на вода. Не е взискателна към почвата, но е чувствителна към по-големи количества варовик. При температура под минус 20ºС клонките измръзват частично. В началото расте бавно, но на 3-тата година започва да цъфти, произведена от семе. Създадени са много сортове, които се размножават само вегетативно.
Използване: 
Дървовидната ружа е красив храст, с продължителен, късен и ефектен цъфтеж. Сади се единично или групово. Поради непретенциозността, сухоустойчивостта и устойчивостта и на градско замърсяване, успешно се сади като алейно дърво, край магистрали и промишлени терени.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.