Hierochloe odorata

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Ванилова трева, Хиерохлое, Зубровка
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Hierochloe odorata_Ванилова трева, Хиерохлое, Зубровка__Poaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение. Коренището е разклонено, подземно, даващо началото на безброй издънки. Листата са 0.5-1см широки и 30-40 см дълги. Цветът е рехава метлица. Разпостранена е в умерената зона на Европа и Северна Америка, където расте на свежи почви по поляни, край реки и периферията на гората. Листата съдържат кумарин - на това се дължи приятният аромат на листата. Ваниловата трева се среща естествено и у нас и е напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 30-40 см, ширина 50-60 см и повече с годините. Може да е инвазивна.
Декоративност: 
Декоративна листна маса с добър почвопокривен ефект, интензивно зелена и лъскава.
Цъфтеж: 
Без значение.
Отглеждане: 
На слънчево до слабо засенчено място, с умерено поливане. Почвата трябва да е лека. Понякога се налага растението да се ограничава, защото посредством подземните си коренища се разраства доста бързо.
Използване: 
Хиерохлоето е почвоукрепващо и почвопокривно растение. Може да се сади в композиции от декоративни треви или треви и градински цветя. Освен това, заради приятния си аромат и съдържанието на кумарин, се използва в медицината, парфюмерията, кулинарията, тютюневата промишленост. Използва се за ароматизиране на алкохолни напитки - най-често водка, също и тютюн за лули, в сладкарството.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.