Hippuris vulgaris

Семейство: 
Hippuridaceae
Българско име: 
Хипурис, Прешленолистен надводник
Наличност: 
липсва
Цена: 
10.50 в.
Hippuris vulgaris_Хипурис, Прешленолистен надводник__Hippuridaceae
Описание: 
Хипурисът е многогодишно тревисто растение. Корените са нишковидни, дълги. Стъблото 11–35 cm дълго, 0,3–0,8 mm в диаметър, просто, изправено, обло, гладко, голо, кухо, със скъсяващи се към върха междувъзлия. Надводните листа са 6–12 cm дълги, 0,5–3,5 cm широки, в прешлен, целокрайни, тъмнозелени. Цветовете единични, в пазвите на листата, двуполови. Плодът 2,5–3 mm дълъг, продълговато-яйцевиден с отсечен връх, гладък, кафяв. Растението е естествено разпространено у нас, но е изключително рядко, защитено и застрашено от изчезване. В миналото е било доста по-разпространено, образувало е малки чисти съобщества на много места, но в резултат на пресушаване на местообитанията му вече е на изчезване. В същото време хипурисът се използва доста често в озеленяването на декоративни езера и басейни в Европа. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 35 см, ширина 30-40 и повече, ако му се създадат подходящи условия за разрастване.
Декоративност: 
Декоративна листна маса, по външен вид растението напомня на полския хвощ.
Цъфтеж: 
Летен цъфтеж през юни-юли, който е невзрачен и няма декоративна стойност.
Отглеждане: 
Водно и крайбрежно растение. Сади се в периферията на водоеми с дълбочина на заливане от 10 до 30 см. Разраства се посредством пълзящите си подводни коренища и образува сравнително гъсти съобщества. Може лесно да бъде ограничавано при нужда. Нуждае се от слънчево до полусенчесто място. Може да се засади както направо в откоса на брега, така и в саксия, която да се потопи във водата.
Използване: 
Подходящо за озеленяване на крайбрежната зона на изкуствени водоеми. Тъй като хипурисът е нежен и не особено висок, е подходящ за засаждане и в по-малки по размер езерца.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.