Houttuynia cordata

Семейство: 
Saururaceae
Българско име: 
Хутиния
Сорт: 
Chameleon
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Houttuynia cordata_Хутиния_Chameleon_Saururaceae
Описание: 
Хутинията е тревисто многогодишно растение с произход Азия, където се среща от Хималаите до Япония. Надземните стъбла са изправени и червеникави на цвят. Има стрелкуващи подземни коренища, които я правят вегетативно подвижна и понякога може да се промъкне даже под бетонови настилки. Листата са сърцевидни, изпъстрени в бяло-розови петна. Цветчетата са малки, бели, появяващи се на върха на леторастите. Хутинията, попаднала на подходящо място, може да бъде инвазивна. В Китай тя се използва като храна, подправка и традиционно лекарствено растение. Зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 30, ширина 30-40 см, а може и повече при подходящи условия.
Декоративност: 
Декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Цъфти с единични малки бели цветчета с 5 венчелистчета в началото на лятото - края на май-началото на юни.
Отглеждане: 
На слънчево или полусенчесто място, задължително влажно. Понася и плитки води до 5-10 см. В много студена и безснежна зима е възможно да пострада от студа. В такива случаи е по-добре да не зимува потопена във вода.
Използване: 
Хутинията може да се използва като почвопокривно растение за влажни месторастения, край водни ефекти, като крайбрежно растение, а също и в алпинеуми, ако и се осигури редовно поливане. Ефектно растение, което може да се наложи да бъде ограничавано понякога.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.