Hydrocotyle vulgaris

Семейство: 
Araliaceae
Българско име: 
Хидрокотиле
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Hydrocotyle vulgaris_Хидрокотиле__Araliaceae
Описание: 
Многодишно тревисто пълзящо растение. Листата са малки, кръгли с вълнообразно нарязана периферия. Хидрокотилето пуска дълги, плитко разположени коренища, чрез които доста бързо се разраства и може да покрие големи площи. Цветът е дребен и невзрачен. Естествено е разпространено във влажни и мочурливи места в Южна Европа, но стига чак до Каспийско море, среща се и в Северна Африка. Не е достатъчно познато и тествано за зимоустойчивост на открито у нас. Но се надявам след тази зима на 2012 да имам по-конкретни впечатления.
Размер: 
Височина до 20 см, ширина 50-60 и повече с течение на времето и при благоприятни условия.
Декоративност: 
Декоративна плътна листна маса.
Цъфтеж: 
Цъфти в средата на лятото. Цветовете са дребни, бялозеленикави, събрани в малки топчести съцветия, скрити в листната маса. Нямат декоративна стойност.
Отглеждане: 
Изисква непрекъснато влажна до мокра почва, понася и заливане или потапяне до 30 см дълбочина. Развива се добре на пълно слънце до полусянка, а даже понася и сянка, но не прави толкова плътно покритие. С недостатъчно тествана зимоустойчивост при отглеждане на открито в нашата страна. В южните и по-топли райони зимуването на открито ще е без проблем със сигурност.
Използване: 
На влажни месторастения - края езера, в аквариуми, палудариуми, аранжировки на водни растения. Бързо разрастващо се и дори инвазивно растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.