Imperata cylindrica

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Императа
Сорт: 
Red Baron
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Imperata cylindrica_Императа_Red Baron_Poaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение от сем. Житни. Коренището е пълзящо, хоризонтално. Листата са прави, тясно ланцетни до 30-40 см високи. Обагрени са в интензивно червен до тъмночервен цвят. Произходът на императата е от Югоизточна Азия, Филипините, Китай. Дивото растение е било внесено в Северна Америка като фуражно, където, особено в по-топлите щати, се е превърнало в неизтребим плевел. За условията на нашата страна и особено червенолистната форма не показват такава агресия и склонност към инвазия. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина 40-50 см.
Декоративност: 
Листно-декоративно растение с красива червена листна маса. Определено императата е една от най-ярките и набиващи се на очи треви.
Цъфтеж: 
Цветът е метлица, появяваща се юли-август. Не е декоративен.
Отглеждане: 
Отглежда се на добре дренирана и умерено влажна почва. Не понася преовлажняване, а засушаването трябва да е кратковременно. За слънчеви месторастения. Подходящо за отглеждане и в по-големи саксии. Сухата надземна част се изрязва пролетта. Ако се притеснявате от това, че може да е инвазивно, го отглеждайте в саксия, която можете да заровите в почвата.
Използване: 
Напълно достойно за солитер или ярък акцент на тревни и цветни композиции в градината или в големи клоцове и кашпи. Подходяща за японски градини, край водоеми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.