Iris graminea

Семейство: 
Iridaceae
Българско име: 
Треволистен ирис, Треволистна перуника
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Iris graminea_Треволистен ирис, Треволистна перуника__Iridaceae
Описание: 
Ниско, многогодишно, тревисто растение - принадлежи към коренищните ириси - секция Spuria. Tреволистният ирис е по-скоро джудже в богатия свят на ирисите. Коренището е плитко разположено, удебелено. Листата са дълги, линейни, мечовидни. Дължинаta им е до 30 см, ширина 5-6 мм. Местен вид, който се среща в светли дъбови гори и храсталаци. Освен това е разпространен от Испания до Русия и целия Кавказ. Напълно зимоустойчиво растение
Размер: 
Височина и ширина 30 см.
Декоративност: 
Красива гъста листна маса и кратък, но ефектен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през юни, със синьо-лилави цветове до 4-5 см в диаметър. Ароматът им е приятен. Цветоносите са по-къси от листата.
Отглеждане: 
На сухо месторастене, предпочита полусянка и сянка. Безкрайно непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Веднъж засадено, не изисква никакви грижи в продължение на години. Един от малкото ириси, които се развиват на сянка.
Използване: 
Растение, което може да се сади единично или в смесени цветни групи на суха полусянка и сянка. Изобщо - отглежда се на места, където малко цъфтящи растения се развиват добре. Независимо, че не е от най-атрактивните като цъфтеж ириси, треволистният ирис има свое място в градината и представлява интерес за колекционерите.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.