Iris lоuisiana - сортове

Семейство: 
Iridaceae
Българско име: 
Американски воден ирис
Iris lоuisiana - сортове (Американски воден ирис) - сем. Iridaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение, с презимуващо плитко разположено, късо и месесто коренище. Листата са дълги мечовидни. Цветовете са плоски, съставени от два кръга венчелистчета, които в зависимост от сорта са обагрени различно. Произхождат от североамериканския щат Луизиана. Съществува голямо богатство от сортове, повече познати и отглеждани в Америка и Австралия и по-рядко в Европа. Могат да се отглеждат у нас на обикновена градинска почва с поддържане на постоянна влажност. В по-южните райони могат да бъдат отглеждани и частично потопени във вода в крайбрежната ивица на водоеми.
Размер: 
Височина 70 см, ширина 30-40 и повече см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж
Цъфтеж: 
Цветът е едър до 7-8 см в диаметър, венчелистчетата са 3 външни широки и три вътрешни малки, разположени в хоризонтална плоскост, обагрено различно. Цъфтежът настъпва в края на пролетта, началото на лятото. Цветовете са различно обагрени, могат да бъдат едно- или двуцветни.
Отглеждане: 
Нуждаят се от богата и влажна почва, особено в периода на нарастване и цъфтеж. За предпочитане е да се отглеждат на слънчево място или лека полусянка. Не понасят варовик в почвата. Тъй като това са южни видове, трябва да се има предвид непоносимостта им към съчетание на влага и студ. Т.е. зимата трябва да се засушат. Деленето на коренището, като при повечето ириси е удачно да се направи през август-септември. На едно място растенията остават 3-4 години, после е добре да се делят отново, тъй като цъфтежът отслабва.
Използване: 
В групи с други перенни на влажни места в градината, за декорация бреговете на водоеми и езера.
Предлагани сортове: 
Iris lоuisiana  - сорт Black Gamecock (Американски воден ирис), Iridaceae

Iris lоuisiana

сем. Iridaceae
Американски воден ирис
сорт: Black Gamecock
налично

Iris lоuisiana

сем. Iridaceae
Американски воден ирис
сорт: Spanish Ballet
липсва

Iris lоuisiana

сем. Iridaceae
Американски воден ирис
сорт: White Umbrella
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.