Itea virginica Henry's Garnet

Семейство: 
Iteaceae
Българско име: 
Итея
Сорт: 
Henry's Garnet
Наличност: 
налично
Цена: 
10.50 лв.
Itea virginica Henry's Garnet_Итея_Henry's Garnet_Iteaceae
Описание: 
Итеята е малко познат у нас листопаден и сравнително дребен храст с произход Северна Америка. Листата са удължено елиптични, фино назъбени. Цветовете са дребни, ароматни, събрани в дълги и гъсти гроздове. Красиво багреща се листна маса през есента - в тъмночервено. Привлекателна за пеперуди. Итеята е зимоустойчива за нашите условия.
Размер: 
Височина и ширина до 1.5 м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж и красиво есенно багрене в тъмночервено, като листата се запазват в този си вид до много късна есен.
Цъфтеж: 
Цъфти през лятото - юни, юли с бели гроздовидни съцветия, които са ароматни.
Отглеждане: 
На слънчево място или полусянка. Почвата може да е леко кисела до неутрална. Редовното поливане е препоръчително, но итеята е толерантна и на засушаване. Определено се отглежда без много грижи. Цъфти на миналогодишни клонки, така че ако се правят резитби, те трябва да са непосредствено след цъфтежа. В много студена зима е възможно цъфтящите леторасти да измръзнат и да се компрометира цъфтежа.
Използване: 
Самостоятелно или в групи с други храсти. По-красива изглежда засадена в групи. Растението е ефектно както с късния си цъфтеж, така и с есенната окраска на листата си, която се запазва много дълго. Всъщност тази зима - 2015-2016 г. итеята остана с червени листа до пролетта.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.