Jasminum nudiflorum

Семейство: 
Oleaceae
Българско име: 
Зимен жасмин, Гол жасмин
Наличност: 
налично
Цена: 
8,50 лв.
Jasminum nudiflorum_Зимен жасмин, Гол жасмин__Oleaceae
Описание: 
Зимният жасмин е листопаден храст с произход Китай, но днес има широко разпространение в озеленяването в много страни по света. Клонките са зелени и четириръбести, листата са срещуположни, сложни, триделни, дребни и тъмнозелени. Цветът е жълт, звездовиден. Растението е с много ранен цъфтеж - още през февруари. Затова в Китай го считат за предвестник на пролетта. Цветовете са ароматни. В земята растението развива гъст храст, подобен на фонтан. При допира с почвата леторастите се вкореняват инициирайки още растеж. Има каскаден или почвопокривен ефект в зависимост от избраното му място. Когато е засадено до ограда я прехвърля, образувайки каскада. Напълно студоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина до 1,5 м, ако се отглежда като храст. Отглежда ли се с някаква конструкция - ограда, пергола - достига до 5-6 м дължина.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение и особено обилният зимен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти февруари-март. Може да зацъфти и по-рано при топла зима. Цветовете са звездовидни, жълти, атрактивни.
Отглеждане: 
На слънце и полусянка, не претенциозен към почвата, сравнително сухоустойчив. Лесно за отглеждане растение. На слънце се развива по-добре и цъфти обилно. Резитбите на стари и сухи клони благоприятстват сгъстяване и подмладяване на растението, както и красив външен вид
Използване: 
Може да се сади самостоятелно, като жив плет покрай ограда, широки самостоятелни живи плетове, на подпорни стени, по-стръмни скатове с укрепваща функция. Може да се сади в кашпи и клоцове.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.