Juniperus sabina

Семейство: 
Cupressaceae
Българско име: 
казашка хвойна, сабина
Наличност: 
липсва
Juniperus sabina_казашка хвойна, сабина__Cupressaceae
Описание: 
Представлява стелещ се иглолистен храст с височина до 1м. Листата биват 2 вида - игловидни и люсповидни. Разположени са по 2 или 3 прешленовидно върху клонките. Двудомно растение. Има мъжки и женски екземпляри. Шишарката представлява месеста ягода с диаметър до 5 -6 мм, синкаво-черна на цвят, с восъчен налеп. Разпространено е в планините на Южна и Централна Европа, Сибир, Каквказ и Мала Азия. У нас е естествено разпространено в Рила, Средна Стара планина и Източните Родопи, между 1000 и 2000м.
Размер: 
Представлява стелещ се храст. На широчина достига около 2 м, а на височина - до 1 м. Расте сравнително бавно - до 20 - 30 см на година.
Декоративност: 
Този вид е една от най-декоративните хвойни.
Цъфтеж: 
Иглолистен храст. Цъфтежът е без значение.
Отглеждане: 
Сабината е силно светлолюбив, сухоустойчив и невзискателен към почвеното богатство вид. Въпреки това реагира много добре на поливане и наторяване. За условията на България е напълно зимоустойчива. Лесен за отглеждане вид.
Използване: 
Използва се широко в озеленяването. За групи в тревни площи, за подпорни стени и укрепване на стръмни скатове. За оформяне на преход между дървета и тревни площи, за засаждане в кашпи и клоцове.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.