Kalimeris incisa

Семейство: 
Asteraceae
Българско име: 
Калимерис, Добърденче
Наличност: 
налично
Цена: 
5,50 лв.
Kalimeris incisa_Калимерис, Добърденче__Asteraceae
Описание: 
Калимерисът произхожда от Сибир, Далечния Изток и Китай. Aster incisus е било предишното име на вида. Сега е род Kalimeris ( καλημέρα - добро утро, добър ден - поздрав, който в Гърция се изолзва до обяд). Заради това симпатично име - "добърденче" започнахме да го отглеждаме. И така калимерисът е вид лятна астра - с продължителен цъфтеж. Доста непретенциозна и даже самозасяваща се, ако и допаднат условията. Образува гъста туфа от листа, над която се извисяват цветоносните стъбла. Разраства се посредством подземни коренища. Листата са ланцетни, назъбени. Цветовете са единични, но многобройни връхни кошнички с диаметър до 4 см и светлосин цвят.
Размер: 
Височина 100-120 см, ширина 100 см.
Декоративност: 
Декоративен продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Летен - от юни до септември. Кошничките са със светлосини лигули и жълт център. Продължителният цъфтеж е предимство за отглеждането на това растение.
Отглеждане: 
На слънчеви места, умерено влажни, но добре дренирани. При тези условия растението даже се самозасява и разраства доста бързо. Всъщност калимерисът е доста толерантен и към засушаване. Не страда от болести. При преовлажняване без добър дренаж е възможно кореново гниене.
Използване: 
В самостоятелни малки групи или комбинации с други летни цветя и треви. Отккрити поляни или периферия, вилни градини. Привлича пчели и пеперуди. Идеално самоотглеждащо се растение, особено за по-натурални и самоподдържащи се градини. И е едно пожелание към вас денят ви да е добър.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.