Kirengeshoma palmata

Семейство: 
Hydrangeaceae
Българско име: 
Киренгешома
Наличност: 
липсва
Цена: 
5.00 лв.
Kirengeshoma palmata_Киренгешома__Hydrangeaceae
Описание: 
Зад това трудно произносимо и екзотично име се крие едно много рядко и непредлагано досега у нас растение. Киренгешомата произхожда от Япония, където расте във влажни букови гори. Има добре развито коренище и храстовиден хабитус, но все пак е тревисто растение, чиято надземна част през зимата умира. Листата са едри, с грубо нарязана периферия. Донякъде напомнят на клен, но също и на хортензия, с която са от едно семейство. Цветовете са доста едри, жълти, с форма на цвят на лилиум. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 80-100 см, ширина пак толкова с течение на времето.
Декоративност: 
Декоративно е цялато растение, цветовете са необичайни и изящни.
Цъфтеж: 
Цъфти през август-септември с относително едри (до 4-5 см) жълти камбанковидни цветове. Независимо, че в литературните източници пише, че зацъфтява на 3-4 година от семе, моята първа киренгешома цъфна още на първата година.
Отглеждане: 
На полусянка и влажна рохкава почва. Не обича уплътнени почви, а леко киселите са за предпочитане. Общо взето с изискванията на класическите хортензии. Предпочита по-влажен и хладен въздух и вероятно в планински условия ще се развива по-добре. В късната есен цялата надземна част се изрязва до долу.
Използване: 
На сенчести места под дървета и храсти, край зидове и пр. Може да направи самостоятелно съобщество, но също така добре се комбинира с роджерсия, хоста, папрати и др.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.