Knautia macedonica, Scabiosa macedonica

Семейство: 
Compositae, Asteraceae
Българско име: 
Кнауция, Червеноглавче
Сорт: 
Melton Pastels
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Knautia macedonica, Scabiosa macedonica_Кнауция, Червеноглавче_Melton Pastels_Compositae, Asteraceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Листата са приосновни, образуващи едра и компактна розетка, ланцетни, овласени. Листата по стъблото са по-дребни, последователни, нарязани. Стъблата са стройни, прави, високи и разклонени. Цветовете са кошнички. Дивият вид се среща на Балканите, вкл. и у нас и попада в категорията на защитените видове. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 80-100см, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж през лятото и есента.
Цъфтеж: 
Цъфтежът започва от юли и може да продължи до настъпването на сланите. Цветните главички са с размер до 4 см в диаметър, микс от розови и винено-червени. Отделната цветна кошничка цъфти доста продължително.
Отглеждане: 
Задължително на пълно слънце. Няма претенции към почвата, но изисква добър дренаж. Понася и алкална почва. Доста сухоустойчиво растение. При своевременно изрязване на цветовете, настъпва повторен цъфтеж, който на практика може да продължи до края на октомври.
Използване: 
В смесени цветни групи и бордюри, където се сади на заден план поради по-голямата си височина. Кнауцията е медоносна, освен това е пеперудено растение - т.е. привлича пеперудите.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.