Lagerstroemia indica

Семейство: 
Lythraceae
Българско име: 
Лагерстремия, Индийски люляк
Сорт: 
ALBA
Наличност: 
налично
Цена: 
12,50 лв.
Lagerstroemia indica_Лагерстремия, Индийски люляк_ ALBA_Lythraceae
Описание: 
Лагерстремията е листопаден храст или ниско дръвче, което може да достигне височина до 8 м. Кората е сива и набраздена. Листата са елиптични до обратно-яйцевидни, срещуположни. Те са яркозелени, гладки и кожести с изразен блясък. През есента се баграят от оранжевочервено до пурпурно. Цветовете са едри, по цвят могат да варират в бяло, розово, лилаво, пурпурночервено. Събрани са в метлици. Плодът е широко елиптична кутийка, която изсъхва и се разтваря при узряването. Семенцата са дребни и крилати. Лагерстремията произхожда от Югоизточна Азия. Напоследък лагерстремията все по-често може да се види в градините. В южните части на страната, както и покрай морето тя зимува успешно, в Северна България се нуждае от зимна защита, по-продължителни застудявания под -17 градуса по Целзий може значително да я повредят и дори да загине от студ.
Размер: 
Височина до 8 м, ширина 3-4 м.
Декоративност: 
Декоративен и продължителен цъфтеж, ефектна и красиво багреща се листна маса.
Цъфтеж: 
Цъфти през август-октомври с ефектни и едри до 2-3 см цветове, събрани в изправена метлица до 25 см. Цветът е розово-лилав.
Отглеждане: 
Топло, слънчево, защитено от вятър място. Почвата трябва да е дълбока, плодородна, умерено, влажна. Започва да цъфти на втората година. В Северна България се нуждае от защита - особено младите растения, в Южна и по Черноморието при продължителни застудявания може да пострада частично, но се справя успешно със зимата. Може да се отглежда, поне за известно време, в саксия като балконско растение. Пролетта може да се извърши оформяща резитба. Разлистването настъпва сравнително късно.
Използване: 
Това един от най-красивите и богато цъфтящи храсти, който все по-често може да се види в по-топлите части на страната. Сади се самостоятелно или в групи. Сравнително късният му цъфтеж е едно допълнително предимство.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.