Lamium maculatum - сортове

Семейство: 
Labiatae
Българско име: 
Мъртва коприва, Ламиум
Lamium maculatum - сортове (Мъртва коприва, Ламиум) - сем. Labiatae
Описание: 
Многогодишно тревисто полувечнозелено растение с презимуващо коренище. Леторастите са дълги и четириръбести, полегнали, разклонени, вкореняват се в междувъзлията. Листата са срещуположни, сърцевидни назъбени, с декоративна окраска. Цветовете са розови, събрани в рехав клас. Дивата разновидност на мъртвата коприва е широко разпространено растение в Европа, също и у нас. Напълно зимоустойчива.
Размер: 
Височина до 20 см, ширина до 50см и повече.
Декоративност: 
Декоративна листна маса, която може да бъде с различна окраска на листата, сребриста, пъстра, жълта. Декоративен цъфтеж с доста едри розови цветове.
Цъфтеж: 
Юни-юли е цъфтежа. Цветовете са събрани в рехави класове, самите те са розови и доста едри до 1.5 см.
Отглеждане: 
На влажна и рохкава почва, на сянка и полусянка и по-хладно място. Доста бързо разрастващо се почвопокривно листно декоративно растение. Не е добре, когато под дървета или храсти е много усойно и листата се мокрят непрекъснато, защото заболяват от гъбни болести. При достатъчно влага в почвата мъртвата коприва расте добре и на слънце. Понякога се налага да бъде ограничавана.
Използване: 
За озеленяване на сенчести месторастения, за композици с други сенколюбиви цветя - хости, астилбе, брунера и пулмонария. Почвопокривно растение. Може да се използва за композиции в кашпи и клоцове. Непретенциозно, бързорастящо и много ефектно растение.
Предлагани сортове: 
Lamium maculatum - сорт Red Nancy (Мъртва коприва, Ламиум), Labiatae

Lamium maculatum

сем. Labiatae
Мъртва коприва, Ламиум
сорт: Red Nancy
след 15 май
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.