Laurocerasus officinalis, Prunus laurocerasus, Cerasus laurocerasus

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
лавровишна
Сорт: 
"Shipkaensis"
Наличност: 
след 15 април
Цена: 
10,50 лв.
Laurocerasus officinalis,  Prunus laurocerasus, Cerasus laurocerasus_лавровишна_"Shipkaensis"_Rosaceae
Описание: 
Вечнозелен храст с височина до 6m. У нас най-често достига 1,50 - 2м. Листата са продълговато-елиптични, кожести, лъскави. Отгоре са тъмнозелени, а отдолу са по-светли. Дълги са около 10 - 15 см. Цветовете са бели и са събрани в гроздовидни съцветия. Плодовете са дребни черешки, преди узряването си са червени на цвят, а след узряването стават черни. Вегетативната маса на лавровишната е слабо отровна. Изключение правят плодовете, които не съдържат отрова и могат да се ползват за ядене. Съдържат антиоксиданти, захари, белтъчини и витамини. Лавровишната е естествено разпространена на Балканския полуостров и в Кавказкия регион. У нас се среща естествено в буковите гори на Централен Балкан и в Странджа. Вариететът от Кавказ достига по-високи размери - до 8м и е с по-едри листа.
Размер: 
Лавровишната най-често може да се види като нисък храст с височина до 1,50 - 2м. Изключение прави кавказкият вариетет (Laurocerasus officinalis var. Caucasica), който расте по-изправен, по-висок и е с по-едри и закръглени листа.
Декоративност: 
Лавровишната е вечнозелена и има декоративен ефект през цялата година. Цветовете дават една допълнителна украса на храста.
Цъфтеж: 
Цветовете са бели и са събрани в гроздовидни съцветия. Появяват се през май.
Отглеждане: 
Лавровишната е типично подлесно растение и е привързана към по-мек и влажен климат. Най-добре се развива на много сенчести места, защитени от студените зимни ветрове. При по-суров континентален климат листата частично измръзват, но след това растението се възстановява. Обича влажна и плодородна почва.
Използване: 
Този сорт конкретно не е подходящ за живи плетове. Понася подстригване и оформяне на короната. Подходяща е също за оформяне на групи от различни по височина дървета и храсти, а също и като подлес в широколистни насаждения в паркове.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.