Lavandula angustifolia - сортове

Семейство: 
Labiatae
Българско име: 
Лавандула
Lavandula angustifolia - сортове (Лавандула) - сем. Labiatae
Описание: 
Лавандулата е ниско вечнозелено полухрастче. Листата са дребни, срещуположни, линейни и почти приседнали, сивозелени, отдолу по-светли. Цветовете са събрани в прост клас. Лавандулата е етерично-маслено растение и цялата излъчва приятен аромат. Родина на лавандулата е Южна Европа - тя е типично средиземноморско растение, но въпреки това съвсем успешно издържа нашите зими. Самосев от лавандула се развива успешно на билото на Стара планина в района на прохода Троян - Кърнаре. вечнозелена листна маса и обилен и ароматен летен цъфтеж.
Размер: 
Височина и ширина до 60 см.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение със сребристата си вечнозелена листна маса и обилен и ароматен летен цъфтеж.
Цъфтеж: 
В заисимост от сорта цъфти бели, розови или лилави цветове, събрани в дълго класовидно съцветие. Цъфтежът е през юли-август и продължава около месец.
Отглеждане: 
На слънчево място, с лека и добре дренирана почва. След прецъфтяване е добре да се изреже горната 1/3 от растението, за да се осигури разклоняване и обилен цъфтеж през следващата година. За 4-5 години лавандуловият храст остарява и губи своята декоративност. Тогава просто трябва да се подмени с младо растение. Семената имат добра кълняемост, когато се засеят предзимно и се оставят навън. Кълняемостта се запазва дълго, ако се държат в затворен съд, на тъмно и хладно. Никнат през пролетта.
Използване: 
В алпинеуми, скални кътове, билкови градини, като ниски живи плетове, бордюри или прегради в градината. Може да се отглежда и в кашпи на терасата. Красиво и ароматно растение, което носи лятна атмосфера в градината. Етерично-маслено растение, с кулинарна и козметична употреба. Клонки от изсушена лавандула, поставени в гардероба с дрехи прогонват дрешните молци. Цветовете могат да се използват за сухи букети и потпури.
Предлагани сортове: 

Lavandula angustifolia

сем. Labiatae
Лавандула
сорт: Ellagance Ice - бяла лавандула
липсва

Lavandula angustifolia

сем. Labiatae
Лавандула
сорт: Ellagance Pink - розова лавандула
липсва
Lavandula angustifolia - сорт Hidcote - тъмнолилава лавандула (Лавандула), Labiatae

Lavandula angustifolia

сем. Labiatae
Лавандула
сорт: Hidcote - тъмнолилава лавандула
липсва

Lavandula angustifolia

сем. Labiatae
Лавандула
сорт: Hidcote Compact - компактна, тъмнолилава лавандула
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.