Ligustrum ovalifolium

Семейство: 
Oleaceae
Българско име: 
Лигуструм,Птиче грозде, Жив плет
Наличност: 
налично
Цена: 
2,00 лв.
Ligustrum ovalifolium_Лигуструм,Птиче грозде, Жив плет__Oleaceae
Описание: 
Този лигуструм е вечнозелен храст. Листата са овални, кожесто зелени, последователно разположени. Цветовете са метлици, разположени по върховете на леторастите. Плодовете са черни, овални, костилкови, събрани в гроздове, токсични. Произхожда от Япония, но не трябва да се бърка с Ligustrum japonicum - различен вид е. Масово използван за живи плетове. Напълно студоустойчив за нашата страна.
Размер: 
Височина до 3 м, ширина 1 м.
Декоративност: 
Декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Не е от значение, настъпва през юли, цветовете са дребни, бели, тръбести, със специфичен аромат и се опрашват от насекоми. Отделните цветчета са събрани в неголеми метлици по върховете на клонките. При редовно стригане лигуструмът не цъфти.
Отглеждане: 
Може да бъде отглеждан на слънце до полусянка и дори на сянка. Към почвата е непретенциозен, издържа засушаване, но умереното поливане е гаранция за добрия външен вид на растението. Понася стригане и при оформяне на живи плетове със строга геометрична форма подстригването може да се направи няколко пъти през вегетацията.
Използване: 
Най-честата употреба на вечнозеления лигуструм е за живи плетове. Схемата на засаждане е едноредова на разстояние 0,25 м растение от растение - т.е. по 4 растения на линеен метър. За по-плътен жив плет може да се сади двуредово - между двата реда отново се оставят 0,25м отстояние, но растенията от двата реда се разполагат шахматно едно спрямо друго. При двуредово садене разходът е 8 бр.фиданки на линеен метър.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.