Lilium formosanum var.pricei

Семейство: 
Liliaceae
Българско име: 
Лилиум
Сорт: 
var.pricei
Наличност: 
налично
Цена: 
10.50 лв.
Lilium formosanum var.pricei_Лилиум_var.pricei_Liliaceae
Описание: 
Лилиумите са луковични растения. Lilium formosanum var.pricei е лилиум джудже, с необичайно голям за ръста си цвят. Достига до височина 20 см. Листата му са дълги, ланцетни, тъмнозелени и образуват гъста приосновна розетка. Независимо, че произхожда от Тайван, той успешно може да бъде отглеждан у нас в градината. Зимува успешно вече няколко зими в студеното Софийско поле. Другата му особеност, която го прави предпочитан за отглеждане, е лесното му размножаване със семена и зацъфтяването през първата или най-късно през втората година след посева.
Размер: 
Височина и ширина 20-30 см.
Декоративност: 
Ефектна листна маса, образуваща гъста туфа от приосновни ланцетни листа. Ефектен, огромен за ръста му, ароматен цвят.
Цъфтеж: 
Цъфтежът започва през лятото (август) и може да продължи до есента при по-старите растения. Цветовете са едри, бели, с форма на тромпет, от външната страна с червено-кафява багра. При по-старите растения може да се образуват до 10 цвята на един цветонос.
Отглеждане: 
Произходът на този ефектен лилиум от по-топъл регион не е пречка той да се отглежда в цяла Европа като градинско или саксийно растение. У нас зимува успешно, ако се завие по-дебело със суха листна маса. Но ако не искате никак да рискувате, можете да извадите луковицата и да я съхранявате в саксия през зимата на първата година, а от следващата - да се съхранява в талаш на тъмно и прохладно. Този лилиум се развива добре на слънчево място или лека полусянка. Обича добре обработена и богата на органично вещество почва. Почвата трябва да се поддържа леко влажна, но добре дренирана. Ако се отглежда на сянка, поливките се намаляват.
Използване: 
В цветни групи и ниски бордюри.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.