Linum perenne

Семейство: 
Linaceae
Българско име: 
Лен многогодишен
Сорт: 
Nanum
Наличност: 
липсва
Linum perenne_Лен многогодишен_Nanum_Linaceae
Описание: 
Mногогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. В див вид се среща в Европа, Средна Азия, Сибир. Стъблата са изправени, листата са дребни, ланцетни, до 1 см дълги. Разположени са последователно по стъблото. Цветовете са събрани на върха на леторастите, отварят се последователно всеки ден. Цъфтежът е летен. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративен летен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът може да започне още в края на май, продължава около 2 месеца. Цветовете са едри, до 2 см в диаметър, копринено светлосини. Животът на отделното цветче е 1 ден, но тъй като те са събрани по много във връхни рехави съцветия, цъфтежът като цяло е продължителен и доста атрактивен.
Отглеждане: 
Синият многогодишен лен изисква отцедлива, не много богата и по-скоро слабо влажна почва. Развива се добре на слънчево и проветриво място. Препоръчително е след цъфтежа да не се изрязва, като тази процедура се остави за следващата пролет. Ниското изрязване есента може да доведе до загниване на коренището през зимата.
Използване: 
За алпинеуми, композиции с летни цветя и декоративни треви, ниски бордюри на слънчеви и по-сухи месторастения. Красиво и ефектно растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.