Lippia doulcis, Phyla doulcis

Семейство: 
Verbenaceae
Българско име: 
Сладка липия, Сладка трева, Фила
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Lippia doulcis, Phyla doulcis_Сладка липия, Сладка трева, Фила__Verbenaceae
Описание: 
Липията е тропическо растение, произхождащо от района на Карибите. От векове е била позната на ацтеките, които използвали растението като естествен подсладител. Пренесена е в Европа през 16 век от мореплавателите. Употребата и е аналогична с тази на стевията. Разликата е, че липията има собствен аромат, който е сходен с цитрусов и придава този аромат на храните и напитките, когато се използва за подсладител. Представлява тревисто, стелещо се растение, с овални листа с назъбена периферия. Когато се отглежда на слънце, листата придобиват бронзов оттенък. Цветовете са бели, събрани в гъсти топчести съцветия. Листата имат сладък вкус, смята се че са по-сладки от стевията. През зимата растението се отглежда като стайно, не издържа отрицателни температури.
Размер: 
Височина до 10 см, ширина 30 см.
Декоративност: 
Не се използва като декоративно растение.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е пролетен, през май. Цветчетата са малки, бели, събрани в гъсти топчести съцветия.
Отглеждане: 
На слънчево и топло място, с умерено поливане. През зимата липията се прибира на топло, не издържа минусови температури.
Използване: 
Като естествен подсладител, подобно на стевията. Има аромат, подобен на цитрусов. Сладкият вкус се дължи на съединението хернандулцин, което е открито през 1985 г. и е наречено на името на Франциско Ернандес, испанският лекар, който за пръв път описва растението през шестнадесети век. Не бива да се използва от бременни и деца, защото съдържа известни количества камфор.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.