Lonicera japonica

Семейство: 
Caprifoliaceae
Българско име: 
Лоницера, Орлови нокти
Наличност: 
налично
Цена: 
8,50 лв.
Lonicera japonica_Лоницера, Орлови нокти__Caprifoliaceae
Описание: 
Тази лоницера представлява бързорастящ и вечнозелен увивен храст със срещуположно наредени целокрайни, елиптични листа. Листата са тъмнозелени отгоре и белезникави отдолу. Цветовете са едри и ароматни. Плодът е сочна червена ягода с няколко семена. Произхожда от Източна Азия. Широко разпространена и отглеждана и у нас в паркове и градини. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Достига до 3-4 м височина, в ширина също може да се разрасне до 2 м, ако и се осигури опора, по която да си увива клонките.
Декоративност: 
Лоницерата е целогодишно декоративна с листната си маса и особено по време на цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са едри до 3-4 см, кремавожълтеникави, със силен приятен аромат. Цъфтежът започва от юни и може да продължи до септември.
Отглеждане: 
На умерено влажни, дълбоки и плодородни почви. За предпочитане е слънчево до полусенчесто месторастене. Расте доста бързо - отделният летораст може да даде до 2 м прираст на година. Може да се наложи да се подрязва и оформя пролетно време, защото се разклонява, расте и увива във всички посоки.
Използване: 
Използва се за единично засаждане, живи огради, перголи. Винаги е необходимо да и се осигурява опора, около която да се увива и формира. Това, че е вечнозелена, ароматна и красиво цъфтяща, както и бързият растеж я прави любимо растение в градините. Може да се отглежда и в голяма кашпа на терасата. При засаждане за жива ограда отделните растения се садят на разстояние 1 м. За опора в такива случаи може да послужи обикновена телена мрежа.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.