Lychnis chalcedonica - сортове

Семейство: 
Caryophyllaceae
Българско име: 
Лихнис, Малтийски кръст
Lychnis chalcedonica - сортове (Лихнис, Малтийски кръст) - сем. Caryophyllaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище от сем. Карамфилови. Листата са яйцевидно ланцетни, яркозелени, овласени, срещуположно разположени и приседнали. Стъблата са изправени. Цветовете са събрани в щитовидни съцветия. Естествено е разпространено в Европа, Средна Азия, Монголия, Сибир. Отглежда се в градините още от Средновековието. Напълно зимоустойчиво растение - издържа до -35 градуса. Размер: Височина 80-100 см, ширина 50-60 см. Декоративност: Ярък и много декоративен цъфтеж. Цъфтеж: Цъфти през лятото, от края на юни, като може да продължи до 2 месеца. Цветовете са огнено-червени, до 3см в диаметър, събрани в щитовидни съцветия, които могат да достигна до 10 см в диаметър. Отглеждане: Непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Най-добре се развива на плодородна, дълбока и умерено влажна почва, на пълно слънце. Използване: В групи с други многогодишни цветя или самостоятелно на фона на вечнозелена растителност, защото яркият му доминиращ цвят изисква внимателно подбиране на цветната му компания.
Размер: 
Височина 80-100 см, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Красива листна маса и декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през лятото, от края на юни, като може да продължи до 2 месеца. Цветовете може да са огнено-червени, пастелно-розови или бели в зависимост от сорта. Цветчетата са до 3см в диаметър събрани в щитовидни съцветия, които могат да достигнат до 10 см в диаметър.
Отглеждане: 
Непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Най-добре се развива на плодородна, дълбока и умерено влажна почва, на пълно слънце.
Използване: 
В групи с други многогодишни цветя или самостоятелно на фона на вечнозелена растителност. Червеният сорт изисква внимателно подбиране на цветната му компания, защото е прекалено ярък и доминиращ.
Предлагани сортове: 
Lychnis chalcedonica  - сорт Alba (Лихнис, Малтийски кръст), Caryophyllaceae

Lychnis chalcedonica

сем. Caryophyllaceae
Лихнис, Малтийски кръст
сорт: Alba
липсва
Lychnis chalcedonica  - сорт Carnea (Лихнис, Малтийски кръст), Caryophyllaceae

Lychnis chalcedonica

сем. Caryophyllaceae
Лихнис, Малтийски кръст
сорт: Carnea
липсва
Lychnis chalcedonica  - сорт Основен вид (Лихнис, Малтийски кръст), Caryophyllaceae

Lychnis chalcedonica

сем. Caryophyllaceae
Лихнис, Малтийски кръст
сорт: Основен вид
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.