Lycium barbarum

Семейство: 
Solanaceae
Българско име: 
Мерджан, Китайски лициум, Годжи бери
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Lycium barbarum_Мерджан, Китайски лициум, Годжи бери__Solanaceae
Описание: 
Китайският лициум е добре разклонен храст от семейство Картофови. Той е много подобен на отглеждания нашироко у нас и подивял Lycium halimifolium (Lycium barbarum). Kитайският лициум има многобройни тънки, изправени леторасти и тясно елиптични, сивозелени и голи листа. Цветовете се появяват в пазвите на листата, а плодът е оранжева ягода. Има добре развита коренова система. Произхожда от Азия. Използван и тачен в китайската и тибетска народна медицина от дълбока древност до наши дни. Много голяма е популярността му в САЩ, където също е обект на култивиране. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина 2.5 - 3 м.
Декоративност: 
Притежава декоративност, особено по време на цъфтеж, а също и на плодоносене, когато се отрупва с червени плодове.
Цъфтеж: 
Цъфти през юни-август с лилави цветове.
Отглеждане: 
Китайският лициум е непретенциозно растение. Вирее на всякакви почви - от бедни и песъкливи до тежки и глинести, от кисели до алкални. Единствено условие за успешното му отглеждане е мястото да е дренирано. Не понася сянка. Отглеждането му с цел ползване на плодовете предполага умерено поливане и торене през вегетацията за получаване на по-качествен и обилен урожай.
Използване: 
Традиционнта употреба на сродния вид лициум у нас досега е била за живи плетове и борба с ерозията, особено на наклонени терени. Едва в последните години в Европа, а също и у нас лициумът започва да се цени заради ценните си лечебни свойства. Накратко, те са: изключително богатство на плодовете на аминокиселини (18 на брой), микроелементи (21 бр.), витамини (най-вече витамин А и витамин С, но също и много други), полизахариди и т.н. Консумирането на плодовете подобрява имунитета, забавя стареенето, подобрява зрението и цвета на кожата, намалява количеството на липидите в кръвта и подобрява състава и, понижава кръвната захар, въздейства благотворно върху черния дроб и жлъчката, има антиканцерогенен ефект. Плодовете му се консумират пресни (задължително добре узрели, неузрелите съдържат соланин), сушени или замразени. От тях се произвеждат и хранителни добавки. Но най-доброто решение е просто да го имате в двора си.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.