Macleaya cordata (Bocconia cordata)

Семейство: 
Papaveraceae
Българско име: 
Маклея сърцелистна
Наличност: 
налично
Цена: 
15,00 лв.
Macleaya cordata (Bocconia cordata)_Маклея сърцелистна__Papaveraceae
Описание: 
Маклеята произхожда от източен и централен Китай и Япония. Внушително растение, образуващо изправени и здрави стъбла, по които последователно са разположени листата. Те са красиви, сравнително едри, със сърцевидна форма и специфично дълбоко и вълнообразно нарязване. Покрити са с фин восъчен налеп, който им придава сивозеленикав цвят отгоре и белезникавозелен отдолу. Коренището е плитко, дава многобройни вегетативни издънки. Цветовете са дребни, жълтеникаво-розови, събрани в едри и рехави метлици. Плодовете са червеникавокафяви семенца. Напълно студоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 2 м, ширина 1 м.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и атрактивен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Летен - юли-август. Едри и ефектни розовеещи метлици от дребни цветчета.
Отглеждане: 
На слънце до полусянка. Умерената влага е желателан, макар че веднъж установена, маклеята се справя добре със сушата. Разраства се посредством издънки и може да бъде инвазивна. Макар че може да се контролира с откопаване на издънките. Разлиства се рано и страда от късни пролетни слани. Възстановява се без проблем. Поради внушителния и ръст и способността да се разраства, подбирайте внимателно мястото й.
Използване: 
За зелени екрани и масиви. Много ефектно и внушително растение. Необичайните му и красиви листа са модел за разни занаятчийски изделия. Маклеята е непозната в България
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.