Mazus reptans - сортове

Семейство: 
Phrymaceae
Българско име: 
Мазус пълзящ
Mazus reptans - сортове (Мазус пълзящ) - сем. Phrymaceae
Описание: 
Многогодишно вечнозелено пълзящо растение. Леторастите са дълги, стелещи се по земята. Листата са продълговато овални, почти приседнали, срещуположни. Цветът е лилав с розови и жълти петънца или чисто бял, с необичайна форма - с къса горна устна и двуделна и добре развита долна. Растението произхожда от Хималаите, където се среща по бреговете на потоци и ручеи. Мазусът е напълно зимоустойчив у нас.
Размер: 
Височина 5 см, ширина до 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративна плътна листна маса и красив и интересен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е през май-юни. Цветовете са синьо-лилави или бели, с характерно жълто петно. Имат интересна форма, състоят се от къса горна и добре развита долна устна.
Отглеждане: 
На слънце или лека полусянка, на богата и задължително умерено влажна почва. Сушата може да убие мазуса за кратко време. Попаднал на подходящи условия се разраства доста бързо и цъфти обилно.
Използване: 
Използва се като почвопокривно растение на места, където условията за него са подходящи. Често с него се озеленяват брегове на водоеми. Също така в сенчести и влажни скални кътове, като почвопокривно между плочопътеки. Без съмнение мазусът е едно интересно и почти напълно непознато у нас растение, което е бързорастящо и красиво цъфтящо и заслужава да намери своето място в градините.
Предлагани сортове: 

Mazus reptans

сем. Phrymaceae
Мазус пълзящ
сорт: Albus
липсва
Mazus reptans  - сорт Основен вид (Мазус пълзящ), Phrymaceae

Mazus reptans

сем. Phrymaceae
Мазус пълзящ
сорт: Основен вид
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.