Melia azedarach

Семейство: 
Meliaceae
Българско име: 
Мелия
Наличност: 
налично
Цена: 
30,50 лв.
Melia azedarach_Мелия__Meliaceae
Описание: 
Мелията произхожда от източна азия. По-широко в Европа се отглежда в Средиземноморието. В България е рядко дърво. Мелията представлява листопадно дърво от първа величина. Листата са двойно до тройно перести, дълги около 50 см. Кората е тъмно-кафява. Цветовете са светло-лилави. Появяват се в началото на май. Плодовете са светло-жълти до охрени. Събрани са в рехави гроздове. Листата и плодовете са леко отровни за хората ако бъдат ядени в големи количества. За животните и птиците не е отровна.
Размер: 
По изключение мелията може да достигне 40м, но най-често достига около 12 м.
Декоративност: 
Декоративно е цялото дърво през време на вегетацията, но най-вече по време на цъфтеж
Цъфтеж: 
Цъфтежът е през май.
Отглеждане: 
Мелията е невзискателна към почвените условия. Добре се развива и на сухи месторастения. Изисква слънчеви места. При зимни температури под 20градуса измръзва частично, но през вегетацията отново се възстановява от пънни издънки.
Използване: 
Мелията се използва като декоративно дърво заради нейния цъфтеж и невзискателност към условията на околната среда. Цветовете са медоносни, листата могат да се използват за фураж на животните. Листата и плодовете имат силни фитонцидни и инсектицидни свойства. Могат да се използват за съхраняване на храна, защото отблъскват насекомите и убиват бактериите. Мелията притежава изключително ценна дървесина, наподобяваща махагон. Мелията може да намери място в хранителна гора.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.