Mentha piperita

Семейство: 
Labiatae
Българско име: 
Лютива мента
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Mentha piperita_Лютива мента__Labiatae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо, разклонено и плитко подземно коренище. Стъблата са четириръбести, червеникави и овласени, листата са елиптични, тъмнозелени, също овласени и фино назъбени по периферията. Разположени са срещуположно, на къси дръжки. Цветът е гъсто класче. Растението е богато на етерични масла. Среща се в диво състояние по влажни и закътани места в цялата страна. Отглежда се като културно растение за добив на етерично масло. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 1м, растението се разраства до 50-60 см.
Декоративност: 
Растението може да се отглежда като декоративно, главно край водоеми и места с висока влажност на почвата, в билкови градини. Цветовете са медоносни и много посещавани от пчелите.
Цъфтеж: 
Летен, през юли-август. Цветовете са розово лилави, събрани в сбити класчета.
Отглеждане: 
На слънчево и защитено от вятър място, на богата и влажна почва. Добре е на 2 години ментата да се пресажда и подмладява, защото старите растения се нападат от ръжда.
Използване: 
Ментовото етерично масло се използва в парфюмерията, козметиката, медицината, хранителновкусовата промишленост. В домашни условия може да се прави запарка за чай. Чаят от мента подобрява храносмилането, премахва гаденето, има жлъчегонни свойства, прилага се при астма и метеоризъм. Има разхлаждащ ефект през лятото. С количеството билката не трябва и да се прекалява, защото може да раздразни стомаха. Най-добре е да се бере и суши през юли-август когато цъфти. По-качествена дрога се получава, когато се сушат и ползват само листата, без стъблата. Това се прави на сухо, сенчесто и проветриво място.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.