Mentha pulegium

Семейство: 
Lamiaceae
Българско име: 
Блатна мента
Наличност: 
липсва
Цена: 
6,50 лв.
Описание: 
Блатната мента е многогодишно тревисто растение. Листата са елиптични - 2 - 3 см дълги, разположени срещуположно, както при всички видове мента. Цветовете се появяват под формата на главички, на етажи разположени върху цветоносите. Има характерна миризма на мента.
Размер: 
Достига размер до 30 - 40 см.
Декоративност: 
Това е растение използвано за оформяне бреговете на градински езера. Като такова се цени заради цъфтежа си, аромата си и зелената си листна маса.
Цъфтеж: 
Цъфти през лятото, с розово - лилави цветчета разположени на етажи, под формата на топчета върху цветоносни стъбла.
Отглеждане: 
Лесно за отглеждане растение. Може да расте целогодишно потопено във водата, може да издържа дълги периоди на сушата. Както и всички останали менти, предпочита богата и плодородна почва. Ако се отглежда на брега, трябва да получава редовно вода. Предпочита слънчеви места, но издържа и на полусянка.
Използване: 
Като декоративно растение се използва за оформяне бреговете на водоеми, като може да бъде както водно растение, така и крайбрежно. Може да се използва също и в билкови градини, в кът с менти. Също се цени и в качеството си на билка, която помага при стомашно-чревни заболявания. Има силно отблъскващо действие за комари и други насекоми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.