Mentha suaveolens

Семейство: 
Labiatae
Българско име: 
Ананасова мента
Сорт: 
Variegata
Наличност: 
налично
Цена: 
5,50 лв.
Mentha suaveolens_ Ананасова мента_Variegata_Labiatae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение, с пълзящо разклонено коренище. От коренището се развиват безброй издънки със срещуположни, овално удължени и овласени листа. Листата на този сорт мента са изпъстрени нарядко с бели петънца. Цялото растение има приятен ментов аромат. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Растението е с декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Летен - през юни-юли, с бели цветчета, събрани в класовидни съцветия, невзрачен.
Отглеждане: 
На слънчево или полусенчесто място с винаги влажна почва. Непретенциозно и разрастващо се растение. Може на няколко пъти през годината да се изрязва, като листната маса се изсушава и използва за чай. Цъфтежът не е особено атрактивен и по-скоро намалява декоративността на тази мента. Растението много бързо израства наново след ниско изрязване. Може да бъде инвазивно и понякога се налага да се ограничава.
Използване: 
Използва се като билка и подправка. Може да се отглежда в градината или в сандъче - с други билки, или като допълващо зелено растение с цъфтящи сезонни цветя. Освен за билков чай, растението се използва за подправяне на летни алкохолни коктейли. Ползването му като подправка за ястия не е много традиционно за българската кухня, но е често използвано в арабската.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.