Menyanthes trifoliata

Семейство: 
Menyanthaceae
Българско име: 
Мениантес, Водна детелина, Богородична лъжичка
Наличност: 
липсва
Цена: 
6.50 лв.
Menyanthes trifoliata_Мениантес, Водна детелина, Богородична лъжичка__Menyanthaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто крайбрежно и водно растение с дебело, пълзящо по повърхността коренище. Листата са триделни, обратно яйцевидни, на дълги дръжки, яркозелени и гладки. Появяват се рано през пролетта и отмират сравнително късно, образувайки плътен зелен килим. Цветът е рехав грозд, плодът кутийка. Мениантесът може да бъде доста бързо разрастващо си и дори агресивно растение при подходящи условия. Среща се у нас, в Родопите, но е застрашен от изчезване вид и с категория "защитен". Преди се е срещал на повече места - по заблатени торфени месторастения в почти всички наши планини. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 15 -20 см, ширина 30-40 и повече см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и цъфтеж.
Цъфтеж: 
Пролетен, през април-май. Цветовете са бели до леко розови, на рехав грозд, със силно нарязани венчелистчета.
Отглеждане: 
На постоянно влажни месторастениетя, в плитки води на малки езера и басейни, където се налага да се садят по-ниски почвопокривни водни растения по крайбрежието. Обича плодородна почва, бавнотечащи или стоящи топли води, може доста бързо да се разрасне. Дълбочина на засаждане във водоема - 5-10см.
Използване: 
За оформяне на крайбрежието на неголеми водни ефекти, езерца и басейни. Красиво и непретенциозно растение, което е по-скоро непознато у нас, а широко се използва в озеленяването на водни басейни по света.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.